Debush debush..da 3 bulan tak update blog!Dasar pemalas! haha

Friday, 2 March 2012

Aku dan GPS celaka


Gambar sekadar hiasan


   Aku teringat pertemuan aku dengan Zarep petang tadi.Dia bagitahu aku yang dia bakal melangsungkan perkahwinannya Sabtu ini.Zarep ni kawan baik aku satu universiti dulu.Hensem orangnya,mirip pelakon Fizo Omar.Dia merayu-rayu suruh aku datang kemajlis pekahwinannya di Gopeng,Perak.Aku bukannya tak nak pegi,tapi maklumlah,aku ni orang Johor.Tak pernah la pulak sampai ke Perak.Paling jauh pun Kuala Lumpur.

Zarep  :Weh,ko jangan lupa datang.Senang je jalan umah aku.Haa,ko ada iPhone kan?Malam ni aku send IPA  untuk                    GPS.Nanti ko download kat skype,ok?Pakai je GPS,confirm sampai  umah aku punya.
Acai   : Hmm,aku bukan tak nak datang.Aku takut sesatla.
Zarep :Haish,kan aku da cakap,ko takkan sesat punya.Belum ade lagi keturunan aku yang sesat pakai GPS.Nenek aku                  pun lepas gi KL taw.
Acai   :Ko ni memandai  je kan.Hebatla sangat nenek ko tu.
Zarep :Hey,aku gurau jela.Datang taw.Malam ni jangan lupa install GPS.

     Berat betul hati aku.Bukannya dekat  Johor-Perak tu.Bontot aku pun boleh bisul drive sorang-sorang.Huh,takpelah,friend is always right kan.Aku pun download masuk GPS yang Zarep kirim tadi.Then,aku pun set masuk alamat rumah pengantin yang Zarep bagi tadi.Senang sikit keje aku Sabtu ni.
    
  Dan,masa yang ditunggu telah tiba.Pukul 7.00 pagi lagi,aku dah drive kereta.Mula-mula aku tak pakai GPS sebab Zarep cakap ikut highway dulu,then baru masuk Exit Gopeng.Aku pun follow.Then waktu lepas toll,aku pun pasang GPS aku.

GPS  :Re routing…After 200m keep left.
Aku  :Owh,ikut kanan.
GPS  :Keep left.Please follow the route for 7.5km.

Aku pun memandu Avanza aku melalui jalan lama untuk 7.5 km.Kemudian,aku hampir sampai ke traffic light.GPS mengingatkan.

GPS :After 200 m,turn right.
GPS :Turn right.
GPS :Turn right.
Aku  :Heyy,aku tau la turn right.Tak payahla reminds banyak kali.Kan tengah traffic light ni??
GPS :Owh,sorry bro.I dunno there is traffic light in front.Please forgive me.

Aku :Haa,biar betul GPS si Zarep ni.Mana dia faham aku ni??Huh..takpe,takpe..kita test lagi.

GPS :After 200m,turn left  and go along A10.
Aku :What?I can’t understand you.
GPS : After 200m,turn left  and go along A10.
Aku :What?Again please.
GPS : After 200m,turn left  and go along A10 laa bahalol.Pekak badak.

Huh,aku bukan mimpi ni.GPS Si Zarep ni ada saka ni aku rasa.Takpe,takpe.Aku nak test  lagi.Lalu aku pun dapat idea.Apa akan jadi kalau aku tak nak ikut arahan si GPS ni?Hmm..

GPS :After 400m turn right.
GPS :After 200m turn right.
GPS :Turn right.

Aku sengaja turn left.Tengok apa dia nak bahan aku balik.

GPS :Oi,turn right la.Ko tak tau left right ke?bodoh!
Aku :Ko la bodoh.Aku plak.Ko pandai sangat kan?Ha,re route la balik jalan aku.

Si GPS terdiam.Dia pun re route balik jalan untuk aku.

GPS :Please follow the route for another 400m.
Aku :Hahahaha..sengal punya GPS.Suka aku dapat bahan ko balik.
GPS :After  400m,you find your own way.Huh..
Aku :Waa,GPS ni pandai merajuk dah sekarang.Memang sah,GPS Zarep ada saka.Hahaha..Are you angry?Do you want to           eat Mac D?
GPS : Mac D?After 100m,turn right,then make u-turn and go along A5.Then,we will reach MacD Gopeng.
Aku :Hamboi..Bab makan,laju je kan.

GPS tunduk tanda merajuk.Aku pun abaikan dia.Aku terus ikut jalan lain.Tiba-tiba,

GPS :After 200m,you will reach your destination.
Aku :Haa,nak sampai dah?Bia betul.Senang je nak jumpa jalannya.
GPS :Destination is in your right.
Aku :Right?Woi,right aku kubur la wei.
GPS :Hahaha..pegi mampos la ko.
Aku :Kurang ajar punya GPS.

Aku pun mengambil Iphone aku yang tegantung dekat tepi tingkap dan terus buang keatas jalan.

Aku :Saka punya GPS..Fak fak fak

Tiba-tiba aku terasa ada orang tampar aku.Sakit giler.

Mak  :Oi,ape ko ni fak fak fak.Sape fak?
Aku  :Haa???mimpi??

41 comments:

reza al-razi said...

haha... nice story.. ingatkan betol2 lah tdi..

Nana said...

hehe..ini mmg cerita yg paling celaka.

..cik gugu.. said...

haha sengal kau .

Nana said...

bkn aku laa..haha

Syahierah Ishak said...

haha. kelakar lah akak ni.
GPS pun kadang2 tak betul.
Hari tu kita guna GPS pun boleh sesat lagi kak.
singgah sini.
semoga hari ini hari yg indah :>

Nana said...

serius..gps akak lagi bengong..dia tawu jalan nak masuk highway je.

Yana Libra said...

haha..lawak2..ingatkan bebetul tadi~~ :p

Anonymous said...

Bongok punya cerita..lol

Anonymous said...

Hahaha..bangang punya cerita,tapi lawak!

Nana said...

Yana-tak kan la bebetul..memang tak logik laa..haha

aRa ❤ aFiq™ said...

hahaha.. ingt betul2 td.. mimpi upenye.. lau betul xkn nak buang iphone an..

Nana said...

Ara -tu lahh..gile ke hape..beli beribu-ribu nak buang pulak.

-Incek Fik- said...

hahahaaa... aku gelak guling² baca entry kau ni. member kat sebelah pon turut baca, tapi syak wasangka beliau menjadi tinggi bila GPS tu boleh pulak cakap melayu hahaa... siap ada carut² bagai pulak tu hahahaaa..



okla, memang terkena aku. mimpi rupanya. cis!

Juliet_iRa~" said...

ahahaha..lawaknya..

mula2 bc..apakah?huuu..last2 mimpi..

sengal je gps blh berinteraksi..ngee..tp ada kan kat oversea..

farah mardhiah said...

HAHAH...........lawak giler2 ah

Nana said...

Incek Fikri-tak payah guling2 sangatla weh..kang kna sakit jantung plak..haha..trima kasihla sbb baca..kirim salam kat kawan yg syak wasangka tinggi sgt tu ek..

Nana said...

Juliet ira-tak mustahil dah skrg ni..sedangkan iPhone4S pun da boleh bkata2 kan..

Nana said...

Farah Mardhiah-hahaha..yeke?jom gelak sesama..

Cik tikah said...

adeh??

nadia arrumaisha said...

amboiii sampai termimpi2 dik.........

cik Kartun said...

ingatkn ade org kat sebelah jadi GPS nyew.. :D

Atiqah Wadiah said...

haha~mati2 igt btol2...br nk install GPS tu..hiks

Nana said...

Cik tikah -Yes,anything wrong?hehe

Nana said...

nadia arrumaisha- Tula kan.Kadang-kadang kalau kita teringat sangat kt sesuatu benda tu,ia sampai tbawa2 kedalam mimpi.

Nana said...

cik kartun -ehh,xkan la..x mention pun nama sape2 selain GPS.

Nana said...

Atiqah Waqiah-Hahaha..kalau ada,saya pun nak.

cik kiwi's said...

kwanjakkk!. aku baca sampai habis kau tau tak!!. nak tunggu ko sampai ke tak!!!!. cisss!

Nana said...

cik kiwi --sorry2..gua betul2 sorry..haha

Syahierah Ishak said...

ha? ye kew.
pegi tukar dkt kedai akak beli.
singgah sini.
semoga hari ini hari yg indah :)

Nana said...

syahierah -GPS akak yg crack punya je..yg di install masuk ke dlm iPhone.hehehe..tp GPS mmg cmtu,dia lebih pro jalan highway..

Anonymous said...

hahaha...ingatkan bebetul tadi..

CekbOlat-bOlat said...

kahkahkah.. dem u dem u ! ingt betol.. ciss..

Cik Puan Muda Umi said...

hahaha..lawak gila ah..haha

Ezad Skytech said...

HAHA..sengal punyer GPS..kah3~

Nana said...

cek bolat-jangan marah I..heee

Nana said...

cik puan muda/Ezad Skytech-heeeeee..peace!!

Nida Ann said...

hahaha!GPS punya psl :)

aswadz said...

hahaha... aku senyum sorang2 baca entri ni.

Nana said...

@Nida Ann ::he3

@aswadz ::senyum sorang2??haha

Anonymous said...

oi lucas2 haha

Nana said...

@anon :: weh..mane de lucas..haha