Debush debush..da 3 bulan tak update blog!Dasar pemalas! haha

Tuesday, 28 February 2012

Member tikam dari belakang



Gambar sekadar hiasan

Assalamualaikum,
      Eh,straight to the point la ye.Tak pandai intro.Korang pernah rasa ditikam dari belakang tak?Tak pernah ek?Tak tahu macam mana sakitnya kan?Aku pernah kena tikam dari belakang.Nak tengok parut tak?Eh,lelaki tak boleh tengok,girl sahaja.Okey,serius aku tipu.Sakit kena tikam dari belakang ni bukan sakit kat anggota badan.Ye dak?Bila ditikam,hati ni yang sakit teramat-amat sangat.

       Kepada sesiapa yang blur atau tak faham apa tu tikam dari belakang,maksudnya kita  dipergunakan/dikutuk secara diam  oleh orang lain especially orang yang dekat dan rapat dengan kita.Yelah,kena tikam dari belakang,siapa je yang sedar ye dak.”Hey Nana,why I must read this entry?”

     Eh,relax-relax.Kenapa ek?Korang jangan ingat BFF a.k.a Best Friend Forever korang  tu baik sepanjang masa.Serius aku tak tipu.Kadang-kadang kawan yang pernah kita sayang,kita sanjung,kita timang tinggi-tinggi  tu lah yang sanggup tikam kita dari belakang.”Contohnya?” Contohnya,kita punyalah cakap yang baik-baik sahaja tentang BFF kita pada member lain.Tapi,apa yang BFF kita buat,dia menjaja segala perangai buruk kita kat member lain.You see?Patut tak?Dalam situasi ditikam ini,apa korang akan buat?Adakah korang akan terus buang BFF korang jauh-jauh,atau cuba sedaya upaya nak baiki kelemahan diri masing-masing.Ataupun ada yang berkata,”Tapi,dia member sehidup semati saya,takpelah,mungkin itu  salah saya.”Serius,siapa yang cakap tu memang mintak ditikam dua kali.

    Aku ni dah banyak kali tertikam oleh member baik sendiri.Kadang-kadang dia mintak tolong,aku tolong.Then,bila nak mintak tolong dia balik,beribu-beriban alasan tak munasabah dia bagi.Dan aku rasa bodohnya aku pergi  tolong dia ari tu.Bila ada masalah,dia cari aku balik.”Eh,itu dikira ditikam jugak ke?”Entah.Korang rasa?

     Aku tak nafikan,kawan  ni dicipta untuk saling-bantu membantu.Tapi,kenapa mesti wujud kawan yang tikam dari belakang?Dan mengapa mesti kita menjadi mangsa?”Sebab kita bukan pelakon utama?”Eh,tetiba.Apa pun,apa pendapat korang tentang member tikam dari belakang ni?Cuba share.Aku suka dengar dan aku  appreciate pendapat orang lain.


17 comments:

✿Ummi Myra✿ said...

pernah, mmg rase nak flying kick kat muke dia laju2 tp dlm ht je la huhu
tp just redha dan brhrp agar dia mndpt pgjran dan berubah :)walopon ht sgt pedih dan pilu

Nana said...

Ummi myra-betul tu kak..saya pun selalu jadi camtu.kadang2 tu sampai bergaduh..xtau la..lain org lain perangai..

izamin said...

cik doraemon pon penah rase.. sakit je hati ni..mcm dah tade bnde lain nak tikam pon..huuuuuuu

Nana said...

cik doraemon-haha..tula pasal kan..kalau org lain xpe lagi..kalau mmber sndiri,xtawla..rasa kurang selesa jadinya.

Arina Shamsul said...

ofkos sakit hati yang teramat sangatlah kan.kalau boleh nak jauh2 dari dia.nak mengelak dari jumpa dia..huh!kawan apa kalau macam tu,itu bukan kawan itu lawan..

ihik emo lak saya..ngeeee..

apapun banyak2 bersabar ye dear :)

Nana said...

arina shamsul-ekeke..comel la cik arina ni marah2..neway,betul ape yg awak cakap tu..haha..

..cik gugu.. said...

mak aku slalu pesan, jgn percaya kwn .. nk pcye blh tp berpada -.-

Wanzi said...

dalam kes seperti ini, kita seharusnya banyak bersabar. Apa yg berlaku adalah ujian Ilahi...

p/s: kawan semasa senang ramai, tapi kawan semasa kita susah amat jarang sekali..

Nana said...

Cik gugu-mak aku pun selalu pesan tu weh...serius,jgn tlalu pcaya kat kawan..

Nana said...

Wanzi-Betul..kdg2 mmg allah nak uji kita pun..sbb dia nk tgk samada kita nak pertahankan persahabatan kita tu atau x...itu jugak mengajar kita erti kematangan kan?

~AmyLiana86~ said...

kalau dpt kwn mcm tu juz beringat je pahni..jgn nk baik2 sgt dgn dia..huhu..

Nana said...

Amy-yes.agree

Syahierah Ishak said...

woo..
mmg bahaya bila ada kawan tikam blkg ni.
singgah sini.
semoga hari ini hari yg Indah :)

Nana said...

Syahierah-hehe..hari ni hujann daa..hehe

Juliet_iRa~" said...

ada...

terluka hati tapi lama2 dah xnk kwh ngan dia da..huu

Nana said...

Juliet_ira -hmm,smpai macam tu sekali??tp,mmgla kan..mmg sakit hati pun sbnrnya.

Amiriful Amir said...

Kwan mcm ni kena jauhkn aja....baik lupakn aja ..klau ada kwn mcm ni kan hentak ngan batuuuuu