Debush debush..da 3 bulan tak update blog!Dasar pemalas! haha

Monday, 20 February 2012

Blog Aku Kena Hack


Assalamualaikum..

    Mesti korang pernah blogwalking dekat satu blog ni, (One Stop's Blog) kan.Tu blog aku la.huhu.Habis tu kenapa?Sebab,blog aku di hack,so kena design blog baru.Arghhh,tak suka-tak suka.Macam mana boleh kena hack?
    Korang ingat tak malam  Sabtu ari  tu (masa aku tengah layan cerita Ijam Non Yankee),aku ada post satu entri  dekat Kelab Blogger.Aku mintak link korang untuk aku follow,ingat tak?Dan time tu ada sorang mamat ni hantar link/spam dekat post tu.Tengok betul-betul nama dia.


Aku rasa dia ada post dekat korang jugak kot.So,aku ingat dia memang  serius nak tolong . Korang tahu kan,blog memang tak ada security.So,bila aku tekan link tu,dia kua sebijik sejibon macam waktu kena register email address dan password.Aku pun masukkan la,password aku.



So naive aku ni.Dua tiga hari ok lagi,lepas tu tiba-tiba aku tak boleh masuk langsung blog aku.Dia kuar benda ni:



Arghh..STRESS!! Yang aku geramnya,ayat dia tu ha.”You have been hacked,why so serious”?Dah la sekali dengan lagu “mother fucker” bagai,mana aku tak hangin.Kalau korang tak percaya klik SINI.Lepas dari tu,aku memang tak boleh langsung  nak update entri kat blog aku dah.



Nampak kan?Bila dia tahu password kita,dia boleh wat macam-macam.Nampak kan begitu pentingnya kita menjaga password.?Member aku ada cakap,bukan blog je boleh kena hack.Facebook pun boleh.Contohnya  macam ni.Haa,lebih kurang sama kan?




    Abang aku cakap,blog aku tu ade lagi Cuma dia dah tukar  alamat web lain.Kalau nak jugak,pergi mintak kat hackers tu balik.Tapi aku rasa,hackers tu tak kan lah nak layan aku.Biar jela dia tanggung dosa ye dak?So lepas ni kita semua kena hati-hati la.Kalau korang nampak link yang pelik-pelik tu,usahla klik atau gatal-gatal masukkan password.Lagi satu kalau korang perasan,hackers dalam kes ni dia guna ayat yang manis-manis,kononnya nak membantu sangat la kan.Rupa-rupanya,ada udang disebalik mee bandung.Puihh..

         Aku rasa ni jelah  sedikit info yang aku mampu share.Aku pun tak pndai bab hacker-menghacker ni.Aku cuma nak mintak tolong korang tinggalkan link blog korang  kat ruangan COMMENT ni.Nanti aku akan follow blog korang. Kesian la aku tak da follower lagi ni.Ngeh ngeh..



32 comments:

athirah juhari said...

sabar yer dear...

Nana said...

yup..tengah trima hakikat ni..waaa

UnPerFecT PeRsoN.. said...

uishh..pakai taktik kotor la brother tu...kne lebih brhti2 lps ni..^_^..ape2 pn redha je k..

Yana Libra said...

macam-macamlah skang ni..apa lah motif diorang wat macam tu..

Arina Shamsul said...

haish..saya pulak yang geram!!punya manis ayat pengHACKER tu..puih.hihi.


apapun bersabar ye dear:) haraf lebih berhati2 lepas ni.:)

follow kamu:)

Nana said...

Yup..mula-mula rasa malas nak berblog dah..tp,xpela..kena mula dari bawah balik..entri lame mmg burn cenggitu je..

Syazwan Che Deraman said...

kesian.
sabar ye.

zul arif said...

sabarlah .

Azham Vosovic said...

blog kwn I pnh kena hack...pastu dia mintak balik kt hacker tu....alhamdulillah dpt semula...

Nana said...

zul arif-hmm,xde pape sgtla..relax je skang ni smbil datangkan mood berblogging balik.hehe

Nana said...

Azham-malaslaa..benci tul nak bersemuka semula dgn hacker tu..

nasir hamzah said...

nana, sama lah kita, sy terkena mcm ni jugak, maklum lah sy org baru mana tahu apa2 lagi..huhu lepas 3 hari terus kena blog.. sabor jelah..

thanks follow sy...

Nana said...

Nasir Hamzah-tak pela.We are on the same side.Ape pun,mulakanla dari bawah semula kan.

Rina Supian said...

Adoi dik..kesian gila kt ko, kalau akak mau terjun bangunan tingkat 15....sob2.

Byk2kan bersabar ye.

Nana said...

Kak Rina-alaa,apelaa sangat kak..blog je..xpela,saya redha.

Shafuan Kechik said...

ini adalah jenayah phishing iaitu mgunakan laman web palsu, dan ada bnyak lagi cara2 phishing ni.. dlm kes ni kita kene tngok URL dan patiskan URL yg betul. aku dah ada post pasal ni di blog.

Nana said...

Shafuan Kechik-Thanks ek..Nanti aku bnyk free aku nak baca blog ko..sgt bguna bg aku..thnks sngat2..

Anonymous said...

Ohh yeah!
http://hhcrewzx.blogspot.com/2012/02/blog-digodam.html
MYBE YOU BLOG THARE ^_^

hidayah said...

http://dengarisaya.blogspot.com

thanks ye kongsi info nih..

kalau saya pun mesti tertipu jugak..

hurmm..

taktau nak bagi kata-kata perangsang camana sebab kalau blog saya yang kena mesti dah nagis2 takmau ada blog lagi..

awak kuat semangat..

:)

Nana said...

Hidayah-huhu...nasib baik saya baru je berblog..xbnyk post lagi..kalau banyak,mmg rasa down la..xmo ada blog lagi..hee..tp cuma pnat sikitla sbb kena cari follower balik...

Eera Shera said...

alahai kesiannye...kalo sy x berani nk tekan link pelik2

Ashraf said...

http://ashrafirk.blogspot.com/

Ashraf said...

hati2 bila nk main dgn benda alah networking,internet semua ni...

Amir said...

Lain kali jangan open link sesuka hati ok

Nana said...

Thanks Ashraf atas nasihat..lepas ni saya akan lebih berhati-hati.

Anonymous said...

ni namanya phishing site.. dengan erti kata lain, hacker membina laman page yg serupa dgn page lain cthnya facebook.. jadi,check dlu link yang anda klik dan kemudian confirm semula pada address bar browser anda, pastikan anda login pada web yang betul..

Anonymous said...

ler...sape suruh g isi password gmail tu..lain kali close je tab tu buat tak tau :P lain kali jgn pecaye bile ade org kasi ape2 link..ni baru satu teknik belum teknik2 yang lain lagi..hais..

Shazney Shamsuddin said...

singgah baca entry

Syntax said...

hermm..cm heker dr Dot My jekk..tp cm dr Hexa pn ade..huhu...ntah la dr spe..now blog awk masih dlm kawalan dorg kan..

p/s : len kali kalu da dpt blog..sila ubh pass yg lbey strong..jgn gna pass yg sma utk blog n fb..huhu..hack ni byk cara..so beware okey =)

Yana Sakura said...
This comment has been removed by the author.
Syntax said...

eh2..xpasan lak entry nie dh lama..hewhew =3

da dpt ke blog awk??
jga leklok erk..kalo da dpt uhh..alalala~~

xXx chaos xXx said...

hi dear~ well.. i've been learnt about this on my comp lecture n also in 1citizen.. urgh.. teruk betullah depa nih~ thanks sharing this~ so people aware with this situation~

i wanna make post bout this mind if i use your pic?

p/s-done following ya^^